Na osnovni šoli Velika Nedelja se je letos, 1. 4. 2022, že tridesetič zapored odvijalo regijsko tekmovanje iz znanja konstruktorstva in tehnologij obdelav za učence osnovnih šol v sodelovanju z Regionalnim centrom ZOTKS Maribor. Začetek organizacije tega tekmovanja na OŠ Velika Nedelja sega v leto 1992. Takrat je OŠ Velika Nedelja prevzela organizacijo tekmovanja od tedanje Pedagoške akademije Maribor.

Na tekmovanju sodelujejo učenci od 1. do 9. razreda v sledečih panogah:

D1-iz učenčeve domače delavnice

K1-lego 1. triletje

K2-različne zbirke 2. triletje

K3-reševanje problema 3. triletje

K6-modeliranje

T2-les

T3-umetne mase

T4-kovine

Ti-papir

Na tekmovanju pri Veliki Nedelji je letos sodelovalo 190 učencev iz Podravske regije. Pokazali so veliko inovativnosti v oblikovanju idej in natančnosti pri oblikovanju načrtov ter izdelavi izdelkov.
Pregled in opis tekmovanja po panogah:

D1 – iz učenčeve domače delavnice
Učenec doma sam izdela poljuben izdelek in ga razstavi na tekmovanju. Komisiji mora predstaviti dokumentacijo, potek izdelave in funkcionalnost.

K1 – lego 1. triletje
Tekmovalci prvega triletja dobijo nalogo za izdelavo izdelka iz lego kock. Sami sestavijo izdelek in ga predstavijo komisiji.

K2- različne zbirke 2. triletje
Tekmovalci drugega triletja dobijo nalogo za izdelavo izdelka iz različnih zbirk (lego kocke …). Sami sestavijo izdelek in ga predstavijo komisiji.

K3 – reševanje problema 3. triletje
Tekmovalci si najprej pogledajo predstavitev nekega proizvodnega procesa, potem pa s pomočjo zbirke po lastni zamisli izdelajo stroj ali napravo na to temo. Ko končajo svoje delo, ga predstavijo.

K6 – modeliranje
Tekmovalci dobijo nek predmet, katerega morajo v določenem merilu narisati v 3D-projekciji s pomočjo 3D-risalnega programa.

T1 – papir
Pri izdelavi izdelka iz papirja sodelujejo učenci petega in šestega razreda. Tekmovalci dobijo navodila in material. S pomočjo navodil oblikujejo lastno idejo, narišejo tehniško skico in po lastnem načrtu izdelajo izdelek. Izdelek mora biti natančen, inovativen in funkcionalen. Pravilno morajo uporabljati orodja za obdelavo papirja.

T2 – les, T3 – umetne mase, T4 – kovine
Tekmovalci dobijo navodila in material. S pomočjo navodil oblikujejo lastno idejo, narišejo tehniško risbo in po lastnem načrtu izdelajo izdelek. Izdelek mora biti natančen, inovativen in funkcionalen. Pri delu morajo varno uporabljati orodja in stroje, skrbeti za lastno varnost in uporabljati vse zaščitne pripomočke.

Več fotografij s tega dogodka si lahko ogledate v naši fotogaleriji.

(Skupno 228 obiskov, današnjih obiskov 1)