Šolska knjižnica na OŠ Velika Nedelja

Pravijo, da je v vsakem slabem tudi nekaj dobrega. Vendar velikokrat v istem trenutku tega ne vidimo, ker smo preveč prizadeti zaradi stvari, ki so se nam zgodile.

Katastrofalno neurje, ki se je razbesnelo konec  avgusta 2020, ni prizaneslo niti stavbi OŠ Velika Nedelja. Vihar in močan naliv je odkril streho in voda je zalila tudi nekatere učilnice, da se je celo začetek pouka moral zamakniti za en teden. Še posebej poškodovana je bila streha nad prostorom šolske knjižnice, voda je zalila strop, poškodovane so bile električne napeljave in tla. Knjige je še uspelo pravočasno pokriti  z zaščitno folijo. Dan po dogodku je bil pogled na knjižnico res zelo žalosten.

Vendar je prišlo tudi do rešitve problema. Na pomoč je priskočila občina Ormož, Zavarovalnica Sava in podjetje MOS Servis d.o.o. iz Rogaške Slatine , ki so zagotovili finančna sredstva za temeljito prenovo knjižničnega prostora. Dela so se pričela lansko jesen in so bila zaključena v letošnjem januarju. Obnovljena je bila streha in strop z vsemi inštalacijami, stene pa so dobile svežo sončno barvo. Z drugačno postavitvijo knjižničnega gradiva je prostor kljub majhnosti dobil novo, veliko svetlejšo in prijaznejšo podobo. Omogočen je bil tudi nakup novega gradiva, predvsem leposlovnih in poučnih knjig. Pridobili smo tudi udoben in prijeten bralni kotiček, ki vabi, da sedemo in vzamemo v roke kakšno knjigo ali revijo in jo preberemo.

Branju je knjižnica tudi prvenstveno namenjena. Sodobni časi prinašajo s sabo tudi nove tehnologije, spreminja se miselnost ljudi in elektronski mediji prevzemajo vodilno vlogo v vsej naši komunikaciji. Seveda pa knjige in branje ostajajo in vsi bi se morali zavedati, da branje knjig ali drugih besedil s papirja, ne z ekrana, bodisi telefonskega ali računalniškega,  v možganih sproža povsem drugačne procese, ki doprinesejo k boljšemu mišljenju in delovanju možganov. Še posebej je to pomembno pri otrocih, kjer se miselni procesi šele razvijajo, da ne omenjamo  razvijanja domišljije in ustvarjalnosti, ki pa se v današnjih časih čedalje bolj zahteva na večini delovnih mest.

Zato pomenu branja tudi v naši šolski knjižnici posvečamo veliko pozornosti. Knjižnica sodeluje z učitelji in  vodi različne dejavnosti in projekte, ki pripomorejo k promociji branja. Eno takšnih je tekmovanje za Meškovo bralno priznanje oz. po starem Bralna značka. Učenci, ki preberejo določeno število knjig, in to tudi pri mentorjih dokažejo, usvojijo to priznanje. Vsako leto knjižnica organizira zaključno prireditev za te učence. Letos je to bilo 14. junija, ko so imeli ti učenci pouka prost dan in so prejeli priznanje ter si ogledali gledališko in filmsko predstavo v letnem gledališču pri Veliki Nedelji. V sklopu bralne značke poteka tudi projekt Zlati bralci, to so učenci devetih razredov, ki so vsa leta šolanja ostali zvesti bralci in zato na koncu dobijo knjižno nagrado. Letos je bilo takšnih 11. Vseh učencev, ki so usvojili bralno priznanje, pa je bilo 170.

V sedmih razredih že več let poteka projekt Rastem s knjigo, kjer učenci obiščejo splošno knjižnico v Ormožu, se seznanijo z njenim delovanjem in tudi v dar prejmejo knjigo, ki jo lahko uporabijo za domače branje ali za bralno značko.

Poleg tega organiziramo v knjižnici še druge dejavnosti, kot so  bibliopedagoške ure, ki jih izvedemo skupaj s posameznimi učitelji,  bralne čajanke, pravljične ure, nagradni kvizi, medgeneracijsko branje, branje v sklopu podaljšanega  bivanja in podobno. Zadnji dve leti je bilo delo knjižnice zaradi znanih razmer zelo okrnjeno in smo morali delovanje prilagajati. V ta namen je bila ustvarjena virtualna knjižnica v spletnih učilnicah šole, kjer so bili na razpolago elektronski viri in drugo gradivo, ki so ga učenci lahko uporabljali pri pouku ali pa za domače branje in bralno značko, predvsem pa za ohranjanje branja.

Naša šolska knjižnica zajema približno 9500 enot leposlovnega gradiva in s prenovljenim, prijetnim ambientom vabi k obisku.

Vsem, ki so to finančno omogočili, se zahvaljujemo in smo veseli, da se je tudi iz naše slabe situacije razvilo nekaj dobrega in pozitivnega za vse.

 

Avtor besedila:  Jožica Alt

 

(Skupno 390 obiskov, današnjih obiskov 1)